76 anys de la crisis dels Sudets
Segona Guerra Mundial
Les primeries d’octubre de 1938, fa ara 76 anys, el dictador Adolf Hitler anexionà els Sudets a l’Alemanya nazi. Es tractava d’un territori que en aquelles hores pertanyia a Checoslovàquia, i en el qual hi havia una destacada comunitat llingüística germana. Els nazis contribuïren a fomentar un clima de confrontoció en la regió de tal magnitut, que es creà una image interessada de persecució cap als alemanys; per més que foren els propis nazis i els seus acòlits els qui promovien els aldarulls del carrer d’amagat.
L’intent d’evitar l’enfrontament bèlic per part de Chamberlain (la Gran Bretanya) i Daladier (França), que encara tenien en el seu imaginari la recent i devastadora Primera Guerra Mundial, derivà en la firma del Tractat de Múnich. Anglesos i britànics, dos dels principals garants del Tractat de Versalles (que posà fi a la Gran Guerra en 1919), antepongueren la por a un nou enfrontament. Abdós potències acabaren assentades en la mateixa taula que Hitler i el pioner de la causa fascista: Benito Mussolini (Itàlia). Els checoslovacs foren abandonats a la seua sòrt.
Segons el Tractat de Múnich, la coalició internacional se baixava lliteralment els pantalons, acceptant l’incorporació dels Sudets a Alemanya, sempre i quan Hitler garantisara que ací acabarien les seues aspiracions territorials. Pero les bésties no entenen de contractes, de paraula o d’honor. Només sis mesos despuix de la firma del tractat de Múnich, Hitler l’incompliria invadint la totalitat de l’actual República Checa. En setembre de 1939, excusant-se en un supost atac fronterer, Hitler invadí també Polònia: l’espurna definitiva que encendria la mecha de la Segona Guerra Mundial.