El pacte de la botifarra

És més que provable que un tripartit PSOE-Compromís-Podemos en Generalitat i Ajuntament de Valéncia aparte al PP d’abdós institucions. (Lo de “pacte de la botifarra” és una chicoteta maldat, ho reconec, que em disculparan sobretot els que idearen allò del “pacte del pollastre” entre el PP i UV en 1995).

Els valencians han votat pel canvi. Pel canvi en les formes, en les maneres de fer, en les relacions entre governants i governats. Pero alerta: no han votat per un canvi regressiu, que nos torne a formes i maneres de fer del passat.

M’explique. Ribó serà en tota provabilitat el pròxim alcalde de la ciutat de Valéncia. Als que ara s’esgarren les vestidures per la possibilitat de tindre un alcalde català de naiximent, convindria recordar que també hem tengut un president murcià i una alcaldesa valenciana que no sap parlar valencià; en no pocs parabens per part d’alguns que ara no podran dormir per les nits. (Com un servidor té, i a molta honra, un pare albaceteny i castellaparlant, que es sent més orgullosament valencià que molts dels naixcuts en esta terra).

Els tirs no van per ahí. I manco encara des de que, via Banc de Valéncia o la CAM, els veïns del nort nos han tret les castanyes (en perdó) del fòc abrasador al que les havien llançades alguns valencians de soca i arrel. No. La preocupació va per lo que poguérem oir i vore anit, en la plaça de l’Ajuntament, en la celebració dels ‘supporters’ de Ribó i Oltra. Fa uns dies nos preguntàvem en estes pàgines si el passat tornaria el 24 de maig, i anit nos vérem traslladats, per simbologia i proclames, a 1979. El primer assalt és inquietant.

Compromís no ha igualat pràcticament els resultats de Rita Barberà per a amputar franges blaves en fruïció, ni per a donar vixques al País o als Països. Que els quede molt clar als seus dirigents. Els valencians no han votat massivament a Compromís per a desempolsegar imàgens que fan pudor a naftalina i a banderes cremades. No és eixe el clim del seu actual cos electoral, que es declara menys nacionaliste valencià que el del propi PP. L’han votat per a que porte aire fresc i diàlec a les institucions. Aixina ho ha proclamat expressament l’alcaldable Ribó inclús en els cartells electorals.

Per tant, si els pronòstics se complixen, esperarem i demanarem que siga el diàlec i el lliure pensament, i no el sectarisme, el buit social i el chantage econòmic contra la divergència ideològica, lo que marque la norma. Dit queda.

Òscar Rueda. Publicat en Las Provincias el 25 de maig de 2015.

digues la teua…

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.